GYIK

A napelemekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdések

Milyen költsége van a villamoshálózatra csatlakozásnak és milyen feltételei (engedélyek) vannak?

Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig táplálható vissza a termelőkapacitás, hálózatfejlesztésre nincs szükség, ezért csatlakozási díj fizetési kötelezettség sincs 30A-ig. A napelemek telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató írásbeli engedélyére, ahol mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét, műszaki adatait, dokumentációit. Feltétel még, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a termelt áram fogadására.

A következő esetekben általában nem engedélyezik a háztartási méretű kiserőmű létesítését:

 • Középfeszültségű csatlakozással rendelkező (általában ipari) felhasználók esetében.

 • Ideiglenes szerződéssel rendelkező felhasználóknak.

 • Ha a rendelkezésre álló becsatlakozási teljesítmény kisebb, mint a csatlakoztatni kívánt háztartási méretű kiserőmű tervezett névleges teljesítménye.

 • Ha nincs érvényes szerződés az áramszolgáltatóval.

 • Alfogyasztói jogviszonyban lévő fogyasztási hely esetében.

A háztartási méretű kiserőműnél csupán az erőmű nagysága és a csatlakozási módja szabályozott, tehát ilyen termelői kapacitást nem csak háztartások, hanem társaságok, költségvetési szervek, egyházi felhasználási helyek is létrehozhatnak.

A csatlakozási tervdokumentáció kötelező tartalmi elemei az alábbiak:

 • csatlakozási dokumentáció előlap (a termelő, a termelés helyszíne, valamint a termelő berendezés adataival)

 • egyvonalas villamos séma a tulajdoni határok megjelölésével

 • telepített rendszer leírása

 • a beépített gyártmányok (termelő berendezés főbb részeinek katalóguslapjai)

 • védelmi beállítási értékek

 • a betáplált áram harmonikus tartalma

 • érintésvédelmi rendszerbe való illesztés bemutatása

 • a túlfeszültségvédelmi rendszer leírása

 • mérőrendszer, mérőhely kialakítás, mérőhely fényképe (zárhatóság, kialakítás)

 • tulajdonosi nyilatkozat

 • A csatlakozási dokumentációt regisztrált villanyszerelőnek vagy tervezési jogosultsággal rendelkező személynek kell aláírnia.

Az alábbi linkeken keresztül részletesen tájékozódhat a csatlakozási feltételekről áramszolgáltatónként EON ELMŰ ÉMÁSZ EDF DÉMÁSZ.

További részletek: Törvényi kötelezettségek

Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemes rendszerek?

Ez a kérdés több dolog függvénye. Függ például attól, hogy igénybe vesz-e, vissza nem térítendő állami támogatást (ami közintézményeknél és cégeknél akár 90% is lehet a teljes költségből), vagy saját erőből invesztál a napelem rendszerbe. Ha semmilyen támogatást nem vesz igénybe, akkor a mai energia árakkal számolva az olcsóbb rendszerek kb 8, a drágábbak kb 10 év alatt termelik ki a bekerülési árukat. A napelem-cellák gyakorlatilag korlátlan ideig működnek, a modulok élettartalma 20-30 év. A gyártók általában 12 év 90%, 25 év 80%-os teljesítménygaranciát és változó időtartamú termékgaranciát biztosítanak. Mivel egyre nagyobb világszerte az igény a napelemekre, ezért az előállítási költségek, és ezzel együtt a napelemek is ma már megfizethetőbb áron kaphatók, mint korábban. Ráadásul mindig akadnak olyan pályázati lehetőségek, amelyekkel csökkenthető az egyszer befektetés összege, és ezzel a megtérülési idő is.

További részletek: Megtérülés

Hová lehet napelemet szereltetni?

A legpraktikusabb a tetőre szerelni, mivel itt nincs útban. Amennyiben a tetőszerkezet formája, felülete pl. tetőtéri ablakok, kémények, vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem felszerelésére, akkor lehet kertbe fém és fa állványzatra, garázstetőre, stb. szerelni. Fontos, hogy az adott felületet ne, vagy csak minimálisan érje árnyék, és a nap sugarai közvetlenül érjék. Fontos még, hogy dél felé nézzen a napelem, így éri a legtöbb fény. Szinte bármilyen tetőre felszerelhető a napelem, a tetőn lehet hagyományos cserép, zsindely, hullám pala, trapéz lemez borítás. A napelem rendszer tartószerkezetének felszerelése nem jár bontással, átalakítással. A szerelvény gyártók minden tető borításhoz kínálnak megoldást. A felszerelhető napelemek mérete és milyensége függ például a rendelkezésre álló felület méretétől, a terhelhetőségtől, és a tető fekvésétől is.

Mire van szükség egy napelemes rendszerhez?

A napelemes rendszer nélkülözhetetlen kellékei: a napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító más néven inverter, egyéb villamos berendezések pl. túlfeszültség védők, kapcsolók és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet annak szerelvényeivel. A legpraktikusabb a tetőre szerelni a napelemeket, mert ott nincs útban. Amennyiben a tetőszerkezet formája, felülete pl. tetőtéri ablakok, kémények, vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem felszerelésére, akkor lehet kertbe fém és fa állványzatra, garázstetőre, stb. szerelni.

Vannak-e állami pályázatok, hol lehet információt kapni erről?

A megújuló rendszerekre, köztük a napelem rendszerekre is lehet támogatást szerezni Magyarországon pályázat útján. A napelem támogatások alapvetően állami vagy uniós forrásokból finanszírozott pályázatok lehetnek, illetve társfinanszírozásúak. A legtöbb támogatásról tudni kell, hogy utófinanszírozású. Tehát a napelem támogatást utólag, a napelem rendszer megvalósítása után a teljes költséghez képest a pályázat függvényében valamilyen százalékban visszakapjuk. A napelem támogatás mennyisége és a pályázás feltétele változik a szerint, hogy magánszemélyként, vállalkozásként vagy önkormányzatként igényeljük a támogatást. A magánszemélyek esetében a támogatást a benyújtott számlák alapján fizetik ki. A napelem támogatás mértékének százalékos arányai térségenként változhatnak,de általában 10-34 százalék között mozognak. Az elnyert támogatási összeg jelentősen lerövidítheti a megtérülési időt. Jelenleg a napelem pályázatok fel vannak függesztve Magyarországon, a cégek, szervezetek és önkormányzatok esetében újranyitás várható, míg a magánszemélyeknek szólót a tavaly is két nap után lezárták és az idén sem lehet rá számítani, ugyanis ez finanszírozási ágon sincs ilyen célra pénz elkülönítve. Cégek, szervezetek és önkormányzatok 10-85 százalék közti támogatást pályázhatnak meg a KEOP keretében.

Melyik a jobb, a monokristályos, polikristályos, vagy a vékonyrétegű napelem? Milyen napelemet válasszak?

A monokristályos és polikristályos napelem modulok megközelítőleg azonos hatásfokon működnek (~14%), a vékonyrétegű technológia manapság kb 8-9%-os hatásfoknál tart. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azonos teljesítmény/Wp eléréséhez vékonyrétegű napelemekkel nagyobb felület szükséges, valamint a vékonyrétegű modulok szórt fényben és magasabb hőmérsékleten jobban teljesítenek. Vékonyréteget általában akkor szoktak alkalmazni, ha van bőven tetőfelület/nagyobb napelem parkoknál, illetve a tájolás jelentősen eltér az optimálistól. Családi ház méretű rendszereknél főleg a kristályos technológia a jellemző, nagyobb rendszereknél a vékonyréteg optimálisabb lehet ár/teljesítmény szempontjából. A vékonyrétegű technológiában nagy lehetőségek rejlenek a jövőben ha sikerül javítani a hatásfokon és kiváltani a mérgező anyagokat a gyártás során, de jelenleg a kristályos modulok dominánsak a piacon, hatékonyak, megbízhatóak és tartósak.

A nagy "nyugati" cégek, ismert márkák már évtizedekre visszamenő tapasztalattal és referenciával rendelkeznek a napelemek terén, hosszú ideje működő rendszereik megtalálhatóak szerte a világon. A német és a japán márkák, meg az egyéb "nyugati" márkák általában biztos választások, de itt is érdemes minden információnak utánanézni vásárlás előtt, a kisebb cégek hajlamosak "máshol" gyártatni a moduljaikat. Mint minden robbanásszerűen bővülő piacon, a napelempiacon is egyre-másra jelennek meg új szereplők, ezeknél érdemes egy kis kutatómunkát végezni valójában milyen modult árulnak, illetve kivárni, hogy elkezdődjön az "élesben" tesztelés, lehetőleg ne a mi bőrünkön. Ismeretlen, interneten alig található, referenciával, mások által leírt tapasztalattal nem rendelkező modult lehetőleg ne válasszunk. A kínai cégek közül három emelkedik ki a mezőnyből, a Yingli, Suntech(STP), és a Trina, ezek a modulok már bizonyítottak és nyugodt szívvel választhatjuk őket.

Mennyi ideig működik egy napelem?

A napelem-cellák gyakorlatilag korlátlan ideig működnek, a modulok élettartalma 20-30 év is lehet. A gyártók általában 12 év 90%, 25 év 80%-os teljesítménygaranciát és változó időtartamú termékgaranciát is biztosítanak a termékeikre.

Eurovill Profi Kft.
1044. Budapest,
Perényi Zs. u. 10.
Tel: 36 1 3704373

Eurovill Profi Kft. a Facebook-on